Bug #6315

"Radio Identification Failed" || Luiton LT-316

Added by Joseph Catmull over 1 year ago. Updated 16 days ago.

Status:Closed Start date:12/21/2018
Priority:Normal Due date:
Assignee:- % Done:

0%

Category:-
Target version:chirp-daily
Chirp Version:daily Platform:Windows
Model affected:Retevis RT22 variants

Description

Hello!

I am experiencing the following error report from CHIRP, with regard to the Luiton LT-316:

"An error has occurred. Radio identification failed."

This behavior occurs when I attempt to download (or upload) to the radio.

The behavior I'm expecting is that CHIRP will recognize the radio. (I suspect CHIRP does not recognize the firmware on the radio?)

This occurs every time I attempt to to download or upload to the radio. This is my first experience with CHIRP.

I have reproduced this problem on two computers, both of which run a Windows 10 OS.

Any suggestions appreciated.

Best,

Joe

debug.log (21.5 kB) Joseph Catmull, 12/21/2018 06:54 am


Related issues

duplicates Bug #6747: Retevis RT22 New firmware "Radio Identification Failed" Feedback 04/26/2019

History

Updated by Donald Brown over 1 year ago

I'm having the same problem with Chirp and been having this problem for the last 2 months. Chirp started out as a great way to program my ham radios, but for the last 2 months I have started looking for a new software to program my radios. I hope someone will find the problems that chirp has and get it fixed soon. I have 20 radios to program for a customer.

73's wa4umh
Donald Brown

Updated by George Wolfe over 1 year ago

I have the same problem with Boafeng UV-5RV2's

Updated by Bernhard Hailer 18 days ago

  • Status changed from New to Feedback
  • Target version set to chirp-daily
  • Chirp Version changed from 0.4.0 to daily
  • Model affected changed from (All models) to Various

Have you all been able to resolve this on your own since you submitted this?

This is a question best asked on the mailing list.
You might get (much) quicker feedback there.

Unfortunately, the log of the original submitter is incomplete, it did not capture the actual attempt to connect with the radio.
But the symptoms are those of a cable / driver / connector issue. Please refer to these Wiki articles:
CableGuide
CableGuide FTDI OEM Cables
RTSystemsCablesAndMavericks (if you're running MacOS)

Windows: If you are using a generic cable with a Prolific chip, you will very likely need to downgrade your driver to version 3.2.0.0.
It can be found at http://www.miklor.com/COM/UV_Drivers.php
MacOS: this OS is apparently very picky about USB to Serial cables. From what I heard, only (genuine) FTDI-based cables can be made work.
You must have the KK7DS Python runtime for Mac OSX installed.

If there's no solution to be found in any of them, please read: How To Report Issues and provide a fresh debug log. Thank you!

Updated by Bernhard Hailer 16 days ago

  • Status changed from Feedback to Closed
  • Model affected changed from Various to Retevis RT22 variants

Turns out there is an issue with Retevis RT22 variants (the Luiton LT-316 is one of them).
This ticket duplicates #6747. Please follow and post there. Thanks!

Also available in: Atom PDF